Yoni Barrios Dilaporkan di AS Secara Tidak Sah, Menghadapi Tuduhan Pembunuhan kerana Tikam Vegas
Toto

Yoni Barrios Dilaporkan di AS Secara Tidak Sah, Menghadapi Tuduhan Pembunuhan kerana Tikam Vegas

Yoni Barrios, lelaki yang dituduh menikam dua mangsa dan mencederakan enam yang lain di Las Vegas Strip awal bulan ini, berada di AS secara haram, menurut beberapa laporan berita.

Yoni Barrios, duduk
Yoni Barrios, duduk, muncul di mahkamah Las Vegas. Dia didakwa dengan SGP Hari ini beberapa pertuduhan berhubung dengan menikam di Las Vegas Strip. (Imej: L as Vegas Review-Journal melalui AP )
Barrios, 32, dikenal pasti sebagai warga Guatemala yang entah bagaimana menyelinap ke AS, Fox News melaporkan berdasarkan maklumat daripada Penguatkuasaan Imigresen dan Kastam (ICE).

Berikutan kebimbangannya, ICE mengeluarkan tahanan imigresen di Barrios, lapor Las Vegas-Review-Journal . Dia kini ditahan tanpa ikat jamin di Las Vegas kerana ditikam. Jika dia dibebaskan, ICE akan menjaga Barrios. Prosiding pengusiran kemudiannya akan berlaku dan terpulang kepada hakim imigresen persekutuan sama ada Barrios akan dihantar pulang.

Barrios juga mempunyai rekod jenayah dengan tuduhan yang tidak diketahui di California, seorang pegawai ICE memberitahu Fox News . Dia tiba di Las Vegas dari California hanya beberapa hari sebelum kejadian tikaman maut pada 6 Oktober, lapor Daily Mail .

Untuk beberapa tikaman berhampiran Wynn Las Vegas, Barrios menghadapi dua pertuduhan pembunuhan terbuka dengan senjata maut dan enam pertuduhan cubaan membunuh. Dia telah ditempah pada 6 Oktober dan kekal dalam tahanan di Pusat Tahanan Daerah Clark.

Hukuman Mati Mungkin
Peguam Daerah Clark County, Steve Wolfson masih belum memutuskan sama ada pihak pendakwa akan memohon hukuman mati dalam kes itu, kata Daily Mail .

Barrios seterusnya dijadualkan hadir di mahkamah Las Vegas untuk perbicaraan awal pada 12 Januari. Pertahanan awam Nevada, Scott Coffee berkata penilaian Pengeluaran Sidney juga akan dilakukan sama ada Barrios kompeten untuk dibicarakan.

tikaman itu berlaku selepas Barrios bertemu empat wanita di jambatan pejalan kaki di sepanjang Strip. Mereka menyamar sebagai gadis pertunjukan untuk firma peragaan, Gadis Pameran Terbaik Di Las Vegas. Dia meminta untuk mengambil gambar dengan mereka yang memaparkan pisau dapur sepanjang kaki.

Maris DiGiovanni Jordan , 30, yang merupakan salah seorang penyamar gadis pertunjukan, telah ditikam. Dia kehilangan nyawanya dalam serangan itu. Dia kemudian mendakwa wanita itu mengejeknya.

Turut kehilangan nyawanya dalam serangan itu ialah Brent Allan Hallett , 47, seorang ahli perniagaan Kanada yang secara rawak didakwa ditikam oleh Barrios.

Trump Gelar Tikaman Keji
Pada 8 Oktober, semasa perhimpunan yang dihadiri ramai di Minden, Nev., bekas Presiden Donald Trump menggelar Barrios sebagai “pembunuh sadis” yang melakukan “tikam yang kejam.”

Pelaku adalah pendatang haram dengan rekod jenayah sepanjang satu batu di California,” tambah Trump. “Tetapi pembunuh yang dahagakan darah itu tidak diketahui oleh penguatkuasa undang-undang kerana dasar bandar perlindungan biadab California.”

Pada 2019, Barrios didakwa dengan keganasan rumah tangga, tetapi pejabat Totobet HK bekas Peguam Daerah Los Angeles County Jackie Lacey gagal membawa kes itu ke mahkamah dalam tempoh 90 hari yang diperlukan. Itu menyebabkan hakim California menolak kes itu, kata Daily Mail .

Jika Barrios telah disabitkan dalam kes itu, dia mungkin telah dihantar pulang.

Pengumpulan dana dalam talian sedang dijalankan untuk beberapa mangsa dan saudara mereka berikutan kejadian tikaman di Strip.