Loteri Baharu Akan Datang ke Porte Alegre, Brazil, Berikutan Kelulusan Majlis
Toto

Loteri Baharu Akan Datang ke Porte Alegre, Brazil, Berikutan Kelulusan Majlis

Majlis Porte Alegre tempatan meluluskan Loteri Porto Alegre pada hari Rabu lalu. Rang Undang-undang No. 009/22, yang pertama kali muncul pada bulan Mac, membenarkan kepimpinan bandar untuk meneroka aktiviti loteri. Hasil daripada tiket itu akan digunakan untuk pengangkutan awam dan kos tindakan dan projek Keluaran Sidney untuk kebolehcapaian dan kemasukan orang kurang upaya dan warga emas.

Nilai pemenang hadiah yang tidak ditebus tepat pada masanya akan dihantar ke Perbendaharaan Awam Perbandaran. Di sana, dana itu akan menyediakan hasil untuk bantuan sosial dan program pembangunan sukan. Harga tiket loteri dan kemenangan belum ditetapkan.

Mencari Operator
Selepas ia meluluskan rangka kerja, bandar mesti menerbitkan notis awam untuk mencari rakan kongsi persendirian yang akan mengendalikan perkhidmatan tersebut. Hanya entiti undang-undang yang ditubuhkan secara tetap dengan ibu pejabat dan pentadbiran di negara ini boleh menerima kebenaran untuk pengendalian produk loteri.

Syarikat yang menang mesti mempunyai “pensijilan mengenai penggunaan amalan yang didedikasikan untuk promosi perjudian yang bertanggungjawab dan perlindungan mereka yang terdedah.” Ia juga mesti memenuhi “pensijilan kesihatan dan kelancaran program dan peralatan yang akan digunakan dalam pengendalian modaliti loteri Loteri Porto Alegre.” Ketelusan adalah penting, kerana pengendali perlu bersetuju untuk membuka bukunya untuk audit tetap.

Pejabat Datuk Bandar, melalui Sekretariat Pembangunan Ekonomi dan Pelancongan (SMDET), akan mengguna pakai sistem keselamatan terhadap manipulasi atau kontrak tiket.

November lalu, Sebastião Melo, datuk bandar Porto Alegre, mencadangkan pengenalan perniagaan perjudian untuk mendapatkan sumber untuk mensubsidi tiket bas pelajar. Untuk membentuk inisiatif ini, beliau telah meminta Peguam Pengeluaran Sidney Negara, Eduardo Cunha da Costa, untuk mendapatkan sokongan untuk mengkaji undang-undang dan menunjukkan jika ia boleh.

Pilihan loteri baharu menyusul sejurus selepas Daerah Persekutuan Brazil meluluskan pilihannya sendiri. Pada bulan Mei, negeri itu bersetuju untuk melancarkan loterinya sendiri, juga untuk bantuan sosial dan sukan.

Pelancongan Brazil Mendapat Rangsangan
Senat meluluskan minggu lalu projek yang mengemas kini Dana Pelancongan Am (Fungetur, untuk akronim Portugisnya). Tujuan cadangan itu adalah untuk memudahkan akses kepada sumber dana oleh usahawan dalam sektor pelancongan.

Ini, kata projek itu, akan menghapuskan halangan kepada keberhutangan institusi kewangan. Cadangan itu kini kembali ke Dewan Timbalan untuk analisis lanjut.

Projek ini mewujudkan penciptaan sumber sumber tambahan dan kekal untuk HK Prize Fungetur. Ini akan dimungkinkan melalui pemindahan 3.48% daripada hasil kasar Loteri Persekutuan dan 2.97% daripada hasil kasar dengan loteri ramalan berangka (Mega-Sena, Quina, dan lain-lain).

Semua perubahan loteri Brazil adalah hasil daripada keputusan Mahkamah Agung Persekutuan pada 2020. Ia sebulat suara memutuskan bahawa kerajaan negeri dan Daerah Persekutuan boleh mengendalikan dan mentadbir loteri. Keputusan itu menamatkan monopoli kerajaan persekutuan dalam mentadbir loteri di setiap negeri.

Loteri mendapat banyak perhatian, tetapi bentuk perjudian lain tidak. Senator persekutuan masih menyekat usaha untuk menghalalkan kasino, bingo dan banyak lagi.